tisdag 14 september 2010

Vabbar kvinnorna mest?

En person sa nyss till mig, " varför är det ofta så att kvinnan i familjen är den som vabbar mest?" Jag hade stor lust att säga till henne att det ofta beror på att kvinnan alltid tjänar minst! Ska man se på det krasst är det ju ofta därför! I vår familj förlorar vi minst på att jag är hemma och vabbar. Så är det ju säkert i många familjer..(tänk va gay par med småbarn har det bra!) Hemskt att verkligheten ser ut så,  även om vi försöker dela upp vabb´dagarna så gott vi kan. Men här kommer lite att tänka på:

Enligt en rapport från International Labour Organization (ILO) tjänar kvinnorna i världen, oavsett vad de arbetar med, i genomsnitt 10 % mindre än männen. Vad beror detta på? Är män 10% duktigare än kvinnor?
Näh, det är dom ju inte! Men visst är det andra faktorer som spelar in, så som att kvinnor föder barn och därigenom tappar rätt mycket..(fast det inte borde vara så)  men det är för enkelt att bara peka på det. Men har män andra starkare fördelar som är helt avgörande för ett framgångsrikt arbetsliv? Offrar män kanske mycket mer för sitt arbete? 

Jag tror det beror en hel del på att män är vanare/har lättare för att gå upp till chefen och kräva högre lön. Chefen får en anledning till att göra en avvägning mellan att ge personen högre lön eller anställa en annan. Den avvägningen görs av uppenbara skäl inte om en person inte säger till om det.

Jag tror kvinnor måste uppmuntras att göra samma sak! Sen handlar det också om att arbetsgivarna är mer benägna att ge killar högre lön. Vilket tyvärr är verkligheten, men in med fler kvinnor på ledande poster i samhället så ändras nog det "tänket" :-)

I en annan undersökning jag läste visade det sig att lön är typ den 12:e viktigaste saken för en kvinna. Hon väljer hellre utbildning, specialisering och bra arbetstider. Medan lön för mannen generellt är det viktigaste. Så kvinnor väljer skönare arbetstider framför högre lön, slippa pendla framför högre lön, säkrare arbetsmiljöer framför högre lön... Män väljer alltså jobb som dom helst inte vill ha, arbetstider som dom helst inte skulle vilja ha osv, medan kvinnor generellt väljer att jobba balanserat för sitt välmående skull! Det låter sunt i mina öron..

Då måste jag avsluta med att berätta att män lever 8 år kortare än kvinnor statistiskt sätt, fastän det är fler kvinnor än män som röker..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar