fredag 13 november 2015

Himla gott långpannebröd

Lillfia & jag har bakat jättegott bröd idag! 
Här kommer recept, mumsigt värre!

LÅNGPANNEBRÖD 16 bitar

1 pkt jäst
5 dl mjölk
2 msk honung
1 msk salt
1 dl solrosfrön
7 dl vetemjöl
5 dl rågsikt

Gör såhär:

1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt 37°. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, solrosfrön, rågsikt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.

2. Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan. Låt jäsa ytterligare ca 30 min. När det jäst färdigt skär du upp den i fyrkanter. Jag använder en pizzaslize.

3. Sätt ugnen på 225°. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar